Så undviker B2B-företag att spendera pengar på fel klick i Google Ads

Ett Google Ads-konto som inte är rätt inställt kan lätt driva irrelevant trafik. I det här inlägget bjuder vi på några tips för hur du kan undvika att generera irrelevanta klick till din webbplats och därigenom nyttja din annonsbudget mer effektivt.

Tipsen passar i synnerhet företag som vill undvika klick från privatpersoner om man enbart vänder sig till företagskunder.

Visa bara annonser på vardagar under kontorstider

Genom att lägga till ett annonsschema kan du välja att endast visa dina annonser på valda tider mellan måndagar och fredagar.

Du hittar funktionen i Google Ads genom att gå till din kampanj och sedan välja ”Annonsschema”. Klicka på pennan (redigera) och välj vilka tider som du vill att kampanjen ska vara aktiverad.

Uteslut trafik från mobila enheter

Om du ytterligare vill begränsa visningen så kan du välja att utesluta mobila enheter från din kampanj och fokusera på datoranvändare (vilket din potentiella B2B-kund högst troligtvis använder under kontorstid, jämfört med exempelvis en student som letar information på sin mobil).

Du hittar funktionen genom att gå till din kampanj och sedan klicka på ”Enheter”. Justera budgivningen till -100 % för mobila enheter.

Dessa två alternativ kan vara särskilt användbara om din budget förbrukas och du behöver få ut så många relevanta klick för din budget som möjligt. du kan spendera din budget på Google-annonser.

Lyft fram att du vänder dig till företag

Om du köper samma sökord i Google som privatpersoner kan tänkas använda sig utav så är ofta sökvolymen från privatpersoner större än antalet sökningar från dina potentiella kunder.

För att du därför ska kunna undvika att privatpersonerna klickar på dina annonser så kommer här några tips:

  • Lyft fram ord som ”till företag” och ”för företag” i dina rubriker.
  • Använd ett formellt språk som endast används i B2B-sammanhang.
  • Upprepa att det gäller ”företag”, ”för proffs” eller ”för kommersiellt bruk” för att förtydliga ytterligare i annonstexten.

E-bok om sökmarknadsföring

Hur använder du Google på ett effektivt sätt för att exempelvis öka antalet köp, beställningar eller förfrågningar? Här har vi sammanställt våra mest populära artiklar.

Undvik att visa kommersiella annonser när kunderna letar efter information

Det här tipset vänder sig till alla företag oavsett om du säljer till privat- eller företagskunder.

Ett vanligt misstag som vi ser att många företag gör är att man presenterar en kommersiell annons när kunderna letar information snarare än en produkt eller tjänst.

Ett exempel kan vara om man erbjuder biltvätt och köper sökordet ”tvätta bilen” med så kallad frasmatchning vilket innebär att annonsen kommer att visas även om det förekommer sökord före eller efter denna frasen.

Det innebär även att annonsen kommer att visas på sökningen ”vad kostar det att tvätta bilen”.

I detta fallet vill vi inte presentera en annons som lyfter fram vår tjänst i första hand – utan som istället berättar det som kunden vill ha svar på.

Om man erbjuder denna tjänst så kan denna sökfras även vara bra att sökoptimera en statisk sida (exempelvis sidan med prisinformation). Då ökar även sannolikheten att denna sida rankar högt i det organiska sökresultatet.

Här är ett annat exempel på ett företag som gör det bra:

I det här exemplet har KILROY skapat en unik annons som är skräddarsydd för sökningen ”var ska man resa i mars”, jämfört med TUI som visar samma annons som för sökningen ”vinterresor mars”, som får kategoriseras som en så kallad kommersiell sökning.

Ännu bättre gjort är det av Vagabond som har skrivit en artikel som besvarar just den frågan som vi letar svar på i det här exemplet.

Mitt tips är att skilja på så kallade kommersiella och informativa sökord och i första hand använda informativa sökord som inspiration till bloggartiklar på din webbplats.

Om du dessutom vill undvika klick från privatpersoner (eller från företagskunder för den delen) så försök identifiera de söktermer som bara dessa målgrupper använder och uteslut dem från dina kampanjer med hjälp av negativa sökord.

Om ni sedan vill öka trafiken ytterligare till dessa bloggartiklar så skapa unika annonser i Google Ads för dessa eller om ni har väldigt många bloggartiklar så kan du skapa så kallade DSA-kampanjer för att förenkla arbetet.

Lycka till!

Publicerat av:

Bild av Johan Åberg

Johan Åberg

Jag är VD och strateg på Nivide och här på bloggen ger jag tips och inspiration kring digital marknadsföring. Du kan även lyssna på mig i podden Digital kommunikation med Johan Åberg. Skicka e-post

Om Nivide

Nivide är en digital byrå som hjälper dig som är marknadsansvarig att förenkla och effektivisera er digitala annonsering. Vi erbjuder komplett hantering av er annonsering i Google och sociala medier så att du kan fokusera på dina prioriterade arbetsuppgifter. Läs mer

Om Nivide

Vi hjälper ditt företag att synas för dina kunder i Google och sociala medier. Vi kombinerar över 15-års erfarenhet med smarta AI-verktyg för att arbeta så effektivt som möjligt.

Prenumerera på nya artiklar

Avsändare är Nivide AB, Malmö. Genom att ange din e-postadress godkänner du att Nivide AB kan skicka e-postmeddelanden till dig, föra statistik av dina besök på nivide.se och marknadsföra relaterat innehåll till dig på andra webbplatser. Läs mer i vår sekretesspolicy.

De vanligaste misstagen i google ads

Läs om de vanligaste misstagen som B2B-företag gör i Google Ads så att du kan undvika dem.

vanliga misstag vid annonsering på facebook och instagram

Undvik de vanligaste misstagen när du annonserar på Meta.

misstag som företag gör i linkedin campaign manager

Sänk kostnaderna och öka konverteringarna genom att undvika vanliga misstag i LinkedIns annonsverktyg.

Sök

Anmäl ditt intresse

Fyll i formuläret så hör vi av oss när det finns nya datum tillgängliga.

Vi använder endast din information för att kontakta dig.

Om Nivide

Vi har mer än 10-års erfarenhet av att hjälpa sälj, marknad och HR att arbeta mer digitalt för att nå ut till potentiella kunder och kandidater i Google och sociala medier. Läs mer