Annonsera på nätet

prenumerera på tips och inspiration

Tips och inspiration för dig som arbetar med digital kommunikation. Vi skickar ca 3-4 artiklar om sociala medier, sökmarknadsföring och digital strategi varje månad. Vi skickar ingen reklam för våra tjänster och du kan välja att avprenumerera när som helst. När du blir prenumerant godkänner du vår sekretesspolicy. Välkommen!

I den här artikeln skriver vi om fem olika sätt som ditt företag kan annonsera på nätet. Läs vidare om hur du når dina kunder på Google, Facebook, Twitter och LinkedIn.

Annonsera på nätet med Googles söknätverk

Ett av de mest populära sätten att annonsera på nätet är att visa annonser när någon söker efter den produkt eller tjänst som du erbjuder. Du bestämmer en daglig budget om hur mycket du är beredd att spendera och betalar varje gång någon klickar på din annons. Priset som du betalar per klick beror på hur stor konkurrensen är kring de sökord som du vill synas på – större konkurrens innebär högre klickpriser. När din dagliga budget är förbrukad så slutar dina annonser att visas och börjar sedan visas dagen därpå.

Det finns mycket att tänka på när du annonserar i Google för att få ut så mycket av dina pengar som möjligt och för att dina annonser inte ska visas på sökningar som inte är relevanta för din verksamhet, bl.a:

– Sidan som du länkar till i dina annonser bör vara anpassad utifrån det sökord som du vill synas på annars finns det risk för att Google bedömer dina annonser som irrelevanta och ger dig ett lägre s.k. kvalitetsresultat. Det innebär att dina annonser kan hamna längre ner bland annonserna när någon gör en sökning på dina produkter och tjänster.

– Tänk på vilken matchningstyp som du använder för dina annonser. Det finns bred matchning, frasmatchning och exakt matchning. Att använda bred- och frasmatchning kan vara bra för att öka antalet visningar av dina annonser men kan också innebära att dina annonser visas på irrelevanta sökningar. Ett vanligt misstag som vi ofta upptäcker hos kunder är att bred matchningstyp används som gör att annonserna visas på irrelevanta sökningar och därigenom spenderar man pengar på sökningar som inte är relevanta för verksamheten. Läs mer om matchningstyper här.

– Annonsernas relevans till sökordet. Skapa gärna egna annonsgrupper för varje sökord för att kunna göra så relevanta annonser till sökorden som möjligt. Det kommer att öka din klickfrekvens (förhållandet mellan antal visningar och klick).

Kontakta oss om ditt företag vill ha hjälp med annonsering i Googles Söknätverk så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er.

Googles Displaynätverk

Förutom att visa annonser i Google när någon söker efter din produkt eller tjänst så kan ditt företag även använda Googles annonseringsverktyg, Google Adwords, för att annonsera på nätet och nå ut till kunder på andra webbplatser som är anslutna till Googles Displaynätverk. Annonserna kallas traditionellt ”banners” och kan vara text- eller bildannonser som placeras på andra webbplatser.

Displayannonser har generellt låg klickfrekvens (läs: folk klickar inte på dem och många av klicken kan vara av misstag) vilket gör att din målsättning för den här typen av annonser sällan är att driva trafik till exempelvis din hemsida. Det får istället ses som en möjlighet att öka synligheten för ditt företag så att du förblir Top of Mind hos din kundgrupp. Det är således viktigt att annonserna håller ihop med övrig kommunikation och att du utformar annonserna med text och bild om direkt förmedlar det som du vill ha sagt till dina kunder, utan att de behöver klicka på annonsen.

Googles Displaynätverk erbjuder en rad olika inriktningsmöjligheter, vilket gör att du exempelvis kan välja att enbart rikta annonsering till personer som har besökt din webbplats, eller om du bara säljer produkter till ett visst kön inom en viss åldersgrupp så kan välja att dina annonser enbart ska visas för personer som matchar denna målgrupp.

Kontakta oss om ditt företag vill ha hjälp med annonsering i Googles Displaynätverk så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er.

Annonsera på nätet med Facebook

Facebook erbjuder en väldigt spännande annonsplattform som de enkelt kallar ”Facebook Ads” – som ger dig som företag en mängd olika möjligheter att nå ut till din målgrupp.

Minns du när du registrerade ditt konto på Facebook? Förmodligen inte, men vad Facebook gör i samband med registreringen är att fråga dig efter ganska grundläggande information. Ålder, kön, plats och så vidare. När du sedan börjar använda Facebook och du gillar musikartisters sidor, fotbollslag och tv-program så lämnar du fotspår efter dig, och informationen tillhandahåller sedan Facebook till företag som vill annonsera och nå personer som matchar just din profil.

På Facebook kan du exempelvis välja att rikta din annonsering till personer baserat på bl.a. deras:

– Kön
– Ålder
– Geografisk placering
– Relationsstatus
– Intressen

Dina annonser kan också ha olika syften på Facebook, exempelvis att:

– Få dina kunder att gilla din sida
– Få dina kunder att besöka din webbplats
– Få dina kunder att ta del av ett erbjudande
– Få dina kunder att besöka ditt evenemang

Utöver detta kan du dessutom annonsera på nätet till personer som har besökt din webbplats eller delar av den. Du kan även välja att annonsera till befintliga kunder, exempelvis genom att läsa in deras e-post eller telefonnummer från ditt CRM-system. Och om inte det är tillräckligt – så kan du till och med annonsera till personer som liknar dina befintliga kunder. Dessa möjligheter i kombination med den höga användningen av Facebook (ca 70 % av svenskarna är aktiva på Facebook) gör Facebook till en av de mest intressanta plattformarna för att annonsera på nätet.

Ditt företag kan annonsera på Facebook utan att ha en företagssida. Annonserna placeras då i användarnas högerkolumn och syftar till att få användaren att klicka in på er hemsida.

Kontakta oss om ditt företag vill ha hjälp med att annonsera på nätet med exempelvis Facebook så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er.

Annonsering på Twitter

Sedan slutet av 2014 har svenska företag möjlighet att annonsera på Twitter genom Twitter Ads. Precis som Facebook Ads ger Twitter Ads en mängd olika möjligheter att nå ut till olika målgrupper. Du kan exempelvis välja att rikta annonsering till dina webbplatsbesökare eller till personer som finns i dina befintliga e-postlistor eller kunddatabaser. På Twitter finns möjlighet att rikta annonsering till personer som skriver tweets som innehåller vissa ord – exempelvis om du vill rikta in din annonsering på personer som är intresserade av ett visst ämne.

Din annonsering på Twitter kan också ha olika syften – du kan exempelvis annonsera för att öka antalet följare till ditt Twitter-konto eller för att få din målgrupp att ladda ner din app. Utöver detta finns möjlighet att skapa annonsering som får din målgrupp att besöka din webbplats eller interagera med dina tweets.

Läs mer på Twitters hemsida. Kontakta oss om du vill prata om hur vi kan hjälpa dig att nå ut till dina målgrupper på Twitter.

Annonsering på LinkedIn

Att annonsera på nätet med hjälp av LinkedIn är ett intressant sätt att exempelvis nå ut till personer som arbetar inom en viss bransch, som har en viss position inom ett företag eller arbetar på ett företag inom en viss storlek. Dessa möjligheter saknar de andra sociala nätverken vilket gör LinkedIn till en intressant plattform att titta närmare på i synnerhet för dig som verkar inom B2B om du vill annonsera på nätet.

Förutom dessa möjligheter så kan du även välja att rikta din annonsering till personer baserat på exempelvis:

– Ålder
– Geografisk placering (i dagsläget kan du bara välja att rikta annonsering till alla i Sverige)
– Skola
– Kön
– Personer som är medlemmar i valda grupper

Kontakta oss om du vill ha hjälp att annonsera på nätet med hjälp av LinkedIn. Vi erbjuder också en LinkedIn-utbildning där du lär dig hur du kan använda LinkedIn tillsammans med andra digitala kanaler för att hitta fler kunder.

Om Nivide AB

Vi hjälper företag i hela landet att skapa fler förutsättningar för ökad försäljning och starkare varumärken genom att använda sociala medier och digitala kanaler (Läs mer). Välkommen att kontakta oss för att prata om hur vi kan hjälpa ditt företag med annonsering på nätet.

Om författaren

Johan Åberg
Johan Åberg
Jag är VD och konsult på Nivide och brinner för att hjälpa och inspirera sälj- och marknadsavdelningar att arbeta mer digitalt. På bloggen ger jag tips och inspiration kring ämnen som bland annat sökmarknadsföring, social selling och content marketing. Välkommen att kontakta mig på johan.aberg@nivide.se.
INTRESSANT? DELA GÄRNA MED VÄNNER.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Relaterade artiklar