”Svenskarna och internet 2020” – en sammanfattning för dig som digital kommunikatör

Nu är den här! Svenskarna och internet är Internetstiftelsens rapport över internetanvändandets utveckling och förändring under 2020. I årets rapport görs dels jämförelser med 2019 års siffror, dels mellan första och tredje kvartalet av 2020.

Många nya insikter har kunnat konstateras under pandemin och en utav dem är det ökande användandet av sociala medier.

Här sammanfattar vi det du som digital marknadsförare behöver ha koll på och förklarar vad det kan ha för betydelse för dig och ditt arbete. 

Ökat användande av sociala medier

Bild: Svenskarna och Internet 2020, Internetstiftelsen

Användandet av sociala medier har ökat under 2020, konstateras i rapporten. Ökningen är tydlig både om vi jämför användandet under 2019 med 2020 och under det tredje kvartalet under 2020 jämfört med det första kvartalet under 2020.

Med andra ord har pandemin medfört en ökning i sociala medier-användandet för personer som är 16 år och uppåt.

LinkedIn

LinkedIn har ökat kraftigt i användandet på sistone. Jämfört med 2019 är det bara 1 procentenhet mer under 2020s första kvartal. Jämförs däremot första och tredje kvartalet under 2020 så kan en ökning på totalt sett 5 procentenheter konstateras.

Eftersom just arbetssökande inte utgör en så pass stor grupp av alla användare på LinkedIn som man kan tro, kan en av anledningarna till den stora ökningen istället bero på människors önskan om ett socialt sammanhang rent jobb- och karriärsmässigt.

Som användare tycks man under pandemin, med andra ord, vara mer benägen att vilja dela, och ta del av, arbetsrelaterade artiklar och inlägg och connect:a med andra.

Instagram

Bild: Svenskarna och Internet 2020, Internetstiftelsen

Instagram är den sociala medieplattform som fått absolut störst ökning. Jämfört med under 2019 har användandet på daglig basis totalt sett gått upp 12 procentenheter.

Instagram är även den plattform där pensioner ökat sin användning mest, vilket talar för att marknadsföring gentemot en äldre målgrupp kan komma att bli allt vanligare på sociala medier fram över.

Facebook

Användandet av Facebook har också gått upp under pandemin och enligt Svenskarna och Internet är det 4 procentenheter fler som använder Facebook dagligen under det tredje kvartalet av 2020 jämfört med det första. 

Tiktok och Twitch

Tiktok och Twitch är populära i synnerhet bland den yngre generationen. Tiktok är en livesändning- och videoapp medan Twitch är en videotjänst för framför allt chatt och livesändningar av datorspelande.

För Tiktok är utvecklingen enorm under pandemin – 8 procentenheter fler använder appen under det tredje kvartalet än det första. Detta bland personer i åldrarna 16-25 år.

Så har e-handeln utvecklats

Bild: Svenskarna och Internet 2020, Internetstiftelsen

Även om majoriteten av internetanvändarna har e-handlat i samma utsträckning som innan pandemin så har ändå 24% uppgett att de handlat i högre utsträckning online än tidigare.

Störst ökning av nya e-handlare är bland de som är 76 år eller äldre där hela 19% uppger att de har handlat i högre utsträckning under pandemin än tidigare.

E-handeln har onekligen fått ett uppsving rent generellt under pandemin och vi förutspår att det är en trend som kommer hålla i sig.

Samtals- och kommunikationstjänster ökar

Bild: Svenskarna och Internet 2020, Internetstiftelsen

Samtals- och kommunikationstjänster har ökat i användande under pandemin och en av dessa tjänster är Facebooks Messenger-app.

Här uppger åtta av tio att de använder appen under det tredje kvartalet och jämfört med första kvartalet kan vi se en ökning med totalt sett tre procentenheter.

Vad innebär detta för dig som digitalt ansvarig?

Pandemin har onekligen ställt mycket på sin spets. Med ett ökat användande av sociala medier och en benägenhet att e-handla i större utsträckning än tidigare är digitala plattformar om möjligen ännu mer populära att använda för företag i marknadsföringssyfte.

Nu har dessutom e-handeln lockat till sig en större andel shoppare av högre ålder, vilket också bör tas med i beräkningen när man som företag annonserar digitalt.

Tidigare har kanske inte denna målgrupp annonserats mot på sociala medier i en så stor utsträckning, men i takt med att användandet av sociala nätverk så som Instagram, till exempel, ökar bland de äldre, ser vi en förändring i hur vi som marknadsförare också kan nå ut till målgruppen.

I takt med att användningen av digitala kommunikationsmedel som ett sätt att hålla kontakten under pandemin har ökat i populäritet, kan marknadsföringsmetoder som till exempel Messenger som annonsplacering vid marknadsföring på Facebook bli allt mer populärt. 

få nästa artikel till din inkorg

Varje vecka skickar vi artiklar, podcasts och nyheter som hjälper dig att fördjupa din kunskap och hålla dig uppdaterad kring digital marknadsföring. När du blir prenumerant godkänner du vår sekretesspolicy. Du kan välja att avprenumerera när som helst. Avsändare är Nivide AB, Hyllie Stationstorg 31, Malmö.

Om författaren

Johan Åberg
Johan Åberg
Jag är VD, konsult och utbildningsledare på Nivide. Här på bloggen ger jag tips och inspiration kring ämnen som digitala strategier, sökmarknadsföring, social selling och content marketing. Lyssna på mig i podden "Digital kommunikation med Johan Åberg".
DELA INLÄGGET
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kostnadsfri e-postkurs

Lär dig mer om fem områden som du behöver arbeta med för att lyckas med företagets digitala annonsering. Kursen är i synnerhet framtagen för dig som är marknadschef eller digitalt ansvarig på ditt företag.

Våra e-kurser

Lär dig att annonsera på Facebook och Instagram i din egen takt

Få tillgång till en unik webbaserad kurs med över 40 videoklipp som visar hur du annonserar på Facebook och Instagram.

E-bok: Social selling

Vi har samlat våra mest lästa artiklar kring social selling och skapat en unik samling med tips och inspiration för hur du kan hitta fler kunder med hjälp av LinkedIn.

E-bok: 100 LinkedIn-tips

100 korta och enkla tips för hur du får ut mer av världens största affärsnätverk.

Kostnadsfri e-bok om sökmarknadsföring

Hur använder du Google på ett effektivt sätt för att exempelvis öka antalet köp, beställningar eller förfrågningar? Här har vi sammanställt våra mest populära artiklar.

Vill du ha mer tips och inspiration?

Gå med i Digital Conversion Academy så får du allt vårt kostnadsfria material som artiklar, e-böcker och våra e-kurser skickade direkt till din inkorg utan kostnad.

Läs mer och anmäl dig till våra kommande utbildningstillfällen.

Studera i din egen takt och få samtidigt stöd och möjlighet att ställa frågor.

Om Nivide

Vi utbildar dig som vill hantera företagets annonsering i Google, Facebook och LinkedIn eller hjälper dig att hantera er annonsering i dessa kanaler.
Läs mer om oss

Om Nivide

Vi hjälper dig att starta upp och hantera kampanjer i Google och sociala medier eller stöttar och utbildar dig som vill sköta företagets digitala annonsering på egen hand.

040 – 29 32 80
kontakt@nivide.se