Så använder du söktermsrapporten i Google Ads

prenumerera på nya artiklar

Tips och inspiration för dig som arbetar med digital kommunikation. Vi skickar ca 3-4 artiklar om sociala medier, sökmarknadsföring och digital strategi varje månad. Du kan välja att avprenumerera när som helst. När du blir prenumerant godkänner du vår sekretesspolicy.

För att få ut ett så bra resultat som möjligt av annonseringen i Google Ads är kontinuerlig optimering A och O. Optimeringen i sig kan utgöras av en rad olika åtgärder och i det här inlägget pratar vi om hur du kan använda dig av söktermsrapporten på bästa sätt. Trevlig läsning!

Negativa sökord

Negativa sökord är en funktion för att man som annonsör i Google Ads ska kunna “rensa bort” söktermer man inte vill synas på, för att i förlängningen kunna få en mer kvalitativ trafik.

Går man in under “sökord” och därefter till fliken som heter “söktermer” får man upp en hel lista på just de söktermer som triggat ditt sökord.

 

Om du har sökordet “simskola” inlagt kan det till exempel dyka upp söktermer i söktermsrapporten som lyder “simskola i stockholm”.

Om simskolan du annonserar för är belägen i Malmö är det inte aktuellt för dig och din verksamhet att låta era annonser visas när personer letar efter simskolor i Stockholm. 

Därför kan du välja att markera sökfrasen och lägga till den som ett negativt sökord. Nästa gång någon skulle söka på just “simskola i stockholm” skulle din annons därför inte synas.

 

Söktermerna som triggat ditt sökord kan vara mer eller mindre relevanta för det du vill synas på, mycket beroende på vilken typ av matchning ditt sökord ligger inlagt som. 

Har du ett bredmatchat sökord inlagt, till exempel “simskola”, kan det triggas på sökningar som till exempel “badhus öppettider” eller “simborgarmärket”, det vill säga sökningar som är relaterade till simskola.

Men bara för att de är relaterade behöver inte det betyda att de är relevanta för dig. 

Om någon söker på “simborgarmärket” vill personen i fråga förmodligen lära sig om vad simborgarmärket är för något, kanske få upp en bild på hur det ser ut och läsa mer om vad som krävs för att få det. 

Då vill man inte få upp en annons för en simskola i Malmö. Skulle man trots allt klicka in på annonsen för simskola i Malmö i hopp om att få reda på mer om simborgarmärket skulle man förmodligen bli besviken. 

Det som hänt då är att annonsen blivit klickad på, vilket gör att man som annonsör får betala för klicket, men trafiken är inte av relevans.

Istället kommer personen förmodligen att lämna sidan igen, helt enkelt då där inte fanns vad personen letade efter initialt – information om simborgarmärket.

Tips och inspiration

E-BOK: 22 sidor om SEM

Hämta vår kostnadsfria e-bok där vi har samlat våra mest populära artiklar kring hur du kan arbeta ännu bättre med företagets sökmarknadsföring.

Hitta nya sökord

Ett annat sätt att använda söktermsrapporten på är för att istället lägga till söktermer som nya sökord i ditt konto.

Det skulle kunna vara så att du i söktermsrapporten ser att frasen “simskola limhamn malmö” har ett stort antal klick och en bra klickfrekvens, det som anges som CTR i bilden nedan (procentantalet gånger någon sett din annons och valt att klicka på den). 

 

Eftersom simskolan du annonserar för är belägen i just Limhamn kan det i ett sådant scenario vara en god idé att lägga till sökordet i ditt konto.

Med hjälp av söktermsrapporten har du nämligen fått “svart på vitt” att just “simskola limhamn malmö” används och att denna sökterm presterar bra.

Samtidigt är den ännu mer specifik än “simskola malmö”, vilket är en fördel. 

Det bästa är då att skapa en ny annonsgrupp och lägga till det nya sökordet där. Därefter kan du skapa unika annonser som nämner just “simskola limhamn malmö” i annonstexten.

Glöm inte att i sedan lägga till det nya sökordet som ett negativt sökord i annonsgruppen för “simskola malmö”.

På så sätt undviker du att dina egna sökord tävlar mot varandra.

Dessutom möjliggör du för de som söker på “simskola limhamn malmö” att få upp en annons som är så lik det de sökt på som möjligt – i detta fall en annons som pratar om simskola i Limhamn, Malmö och inte bara om simskola i Malmö.

Sammanfattning

Jag rekommenderar att du går igenom söktermsrapporterna med jämna mellanrum för att hela tiden kunna lägga till de söktermer som du inte vill visas på som negativa sökord.

Samtidigt kan du passa på att hålla utkik efter söktermer som du ser presterar bra men som ännu inte finns inlagt i ditt konto och efterhand skapa nya annonsgrupper för dessa. 

Lycka till!

Om författaren

Denise Nilsson
Denise Nilsson
Jag arbetar som Digital Marketing Specialist på Nivide. På vår blogg delar jag med mig av tips och inspiration kring uppdateringar, nyheter och verktyg inom digital kommunikation. Välkommen att kontakta mig på denise.nilsson@nivide.se
DELA INLÄGGET
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Liknande artiklar