Tips för att optimera ett större konto i Google Ads

I dagens blogginlägg berättar jag om ett Google Ads-konto som jag optimerat och bjuder på några tips på hur du kan ta dig an ett större konto i Google Ads.

Från och till så kontaktar olika företag oss för att få hjälp med sina Google Ads-konton.

Ett vanligt scenario är exempelvis att man har startat upp och hanterat sitt konto på egen hand eller att man i perioder tagit extern hjälp av konsulter för engångsinsatser.

I det här fallet så handlade det om ett större Google Ads-konto där kunden är intresserad av att få fler leads från andra B2B-företag inom industrisektorn.

Det här var ett konto med flera kampanjer; både sök-, display- och YouTube-kampanjer. 

Jag valde att inledningsvis fokusera på sökkampanjerna då jag snabbt kunde se att dessa bidrog med högst värde (konverteringar) för kunden. 

Parallellt med att jag gick igenom kontot så upprättade jag två dokument: 

1) Ett dokument där jag kunde göra anteckningar för att gå igenom senare (t ex ”Landningssidorna i annonsgrupp B bör ses över, låg konverteringsgrad trots bra CTR – vad är det som inte fungerar?”). 

2) Ett dokument där jag listade alla ändringar som jag gjorde. Det här dokumentet skickades till kunden. 

När du optimerar ett annonskonto så är det egentligen bara två frågor du bör ställa dig: Vad fungerar? Vad fungerar inte? 

Med det här som utgångspunkt började jag att bilda mig en uppfattning om vilka kampanjer som drev konverteringar i kontot idag. Du som har följt mig över en längre tid vet att jag gillar Paretoprincipen (dvs. 20 % står för 80 % av resultatet – ge eller ta några procent) och detta ser jag ofta i annonskonton och så även i detta fallet – ca 20 % av kampanjerna stod för större andelen konverteringar. 

(På tal om Paretoprincipen – har du tänkt på hur den går att applicera på det mesta? 20 % av dina kläder bär du ungefär 80 % av gångerna, 20 % av dina maträtter lagar du ungefär 80 % av gångerna, 80 % av konflikterna med din partner handlar om ungefär samma sak osv… tänk vilka möjligheter vi har att kunna påverka våra liv genom att bara byta ut de där 20 %-en mot exempelvis mer hälsosam mat…).

Tanken här är att ta det som fungerar och göra ännu bättre – exempelvis att A/B-testa de annonser intensivt som står för större delen av resultatet.

Likaså är tanken åt andra hållet – att identifiera de kampanjer som underpresterar, ta reda på varför det är så och åtgärda det. Att optimera ett Google Ads-konto är egentligen en väldigt systematisk process.

I det här fallet började jag att titta på de annonsgrupper som presterade bäst och kunde snabbt konstatera att det inte gjordes någon löpande A/B-testning i annonsgrupperna, dvs. man testar inte vilka annonstexter som fungerar bäst. 

Det fanns ett antal annonstexter i varje annonsgrupp sedan gammalt och jag kunde snabbt identifiera vilka som hade låg konverteringsgrad och pausa dessa, och därigenom säkerställa att bara de bästa annonserna visades. Jag passade även på att skapa nya annonsvariationer av den annons som hade högst konverteringsgrad.

Vidare konstaterade jag att annonstillägg var tillagda på kampanjnivå. Detta är ett relativt vanligt misstag skulle jag vilja säga som i princip de flesta aktörer gör någon gång. Testa att söka efter exempelvis flygresor thailand och se vilka annonser som dyker upp. Här har vi sökt specifikt på flygresor till Thailand men ändå får vi upp länkar och erbjudanden om resor till helt andra ställen i världen. 

Det som ofta händer i dessa fall är att man lägger in annonstillägg på kampanjnivå vilket gör att annonstilläggen kommer att tillämpas på samtliga annonsgrupper i den kampanjen. 

För att öka klickfrekvensen på annonserna vill vi göra dem så relevanta som möjligt för den enskilda kunden. Därför rekommenderar jag istället att lägga annonstilläggen på annonsgruppsnivå. På det sättet kan man skräddarsy annonsen för någon som exempelvis har sökt på flygresor till Thailand. Istället för att visa länkar till London, Miami och så vidare kan man lägga till information som är relevant för någon som är intresserad av resor till Thailand, t ex utflykter, aktuella erbjudanden, resor till specifika städer etc. 

Så jag gick vidare med att ta bort annonstilläggen på kampanjnivå och gick därefter igenom annonsgrupperna och lade till tillägg som enbart var relevanta för den specifika annonsgruppen/sökordet. Ett vanligt exempel på detta kan vara underkategorier som webbplatslänkar eller länkar till specifika produkter inom kategorin om det rör sig om få produkter. 

Jag ville även hitta sökord med alldeles för dåligt kvalitetsresultat och gick därför in i sökordsfliken under ”Alla kampanjer” och applicerade ett filter som visade alla sökord med lägre än 5 i kvalitetsresultat och fick fram en hel del sökord. 

Ett dåligt kvalitetsresultat tillsammans med en låg klickfrekvens och obefintlig eller låg konverteringsgrad är ett tecken på att något inte stämmer. Det kan ofta bero på dessa vanliga misstag som fel matchningstyper eller att man har samlat för många olika sökord i samma annonsgrupp och därmed inte kunnat skriva en relevant annonstext. 

I ett av fallen som jag identifierade i kontot köpte man en bredmatchad variant av ett ord som jag snabbt även förstod var ett populärt begrepp för en helt annan populär produkt. Detta innebar att företaget exponerade sina annonser i helt fel sammanhang. I sådana fall får man välja att pausa annonseringen för sökordet helt eller att avgränsa exponeringarna genom att använda s.k. bredmodifierad matchning ”+sökord1 +sökord2” för att berätta för Google att båda dessa ord måste finnas med i sökningen för att annonserna ska exponeras.

Så för att sammanfatta: 

  • Identifiera vad som inte fungerar och inte fungerar och börja där.
  • Applicera Paretoprincipen – det är ingen idé att sitta och optimera kampanjer och annonsgrupper med få visningar och klick. Vilka är de 20 % kampanjer, annonsgrupper och sökord som står för 80 % av resultatet? Hur kan dessa bli ännu bättre?
  • Undvik annonstillägg på kampanjnivå – lägg dem hellre på annonsgruppsnivå för att kunna göra ännu mer relevanta annonser.
  • Undvik flera olika sökord i samma annonsgrupp. Strukturera upp ditt konto med flera olika annonsgrupper så att du kan anpassa annonstexterna för respektive sökord. 
  • A/B-testa löpande annonstexter, i synnerhet i dina högst presterande annonsgrupper. 
  • Identifiera sökord med lågt kvalitetsresultat, låg klickfrekvens och obefintlig eller låg konverteringsgrad. Ta reda på vad som inte fungerar och åtgärda.

Jag hoppas att det här har gett dig lite idéer för hur du kan optimera och arbeta vidare med din annnonsering i Google. 

E-bok om sökmarknadsföring

Hur använder du Google på ett effektivt sätt för att exempelvis öka antalet köp, beställningar eller förfrågningar? Här har vi sammanställt våra mest populära artiklar.

vanliga misstag vid annonsering på facebook och instagram

Undvik de vanligaste misstagen när du annonserar på Meta.

Publicerat av:

Bild av Johan Åberg

Johan Åberg

Jag är VD och strateg på Nivide och här på bloggen ger jag tips och inspiration kring digital marknadsföring. Du kan även lyssna på mig i podden Digital kommunikation med Johan Åberg. Boka rådgivning

De vanligaste misstagen vid annonsering i Google och sociala medier

Hämta vårt kostnadsfria material som synliggör de vanligaste misstagen på Meta, LinkedIn och Google Ads.

Sök

Anmäl ditt intresse

Fyll i formuläret så hör vi av oss när det finns nya datum tillgängliga.

Vi använder endast din information för att kontakta dig.

Om Nivide

Vi har mer än 10-års erfarenhet av att hjälpa sälj, marknad och HR att arbeta mer digitalt för att nå ut till potentiella kunder och kandidater i Google och sociala medier. Läs mer