Tre vanliga misstag i Google Ads

prenumerera på tips och inspiration

Tips och inspiration för dig som arbetar med digital kommunikation. Vi skickar ca 3-4 artiklar om sociala medier, sökmarknadsföring och digital strategi varje månad. Vi skickar ingen reklam för våra tjänster och du kan välja att avprenumerera när som helst. När du blir prenumerant godkänner du vår sekretesspolicy. Välkommen!

annonsera på google

I den här artikeln sammanfattar vi tre vanliga misstag som många företag gör när de annonserar i Google. Genom att undvika misstagen får du minskade kostnader för din annonsering, ökad klickfrekvens och mer av rätt trafik till din webbplats.

Läs även: Tre tips till dig som använder Google AdWords

1. Fel matchningstyper

Det förmodligen vanligaste misstaget som vi ser är att fel s.k. matchningstyper används för de sökord som man vill synas på. Man tror helt enkelt att om man skriver in exempelvis digital marknadsföring som sökord så kommer annonserna bara att visas för det sökordet.

Men i Google Adwords finns något som kallas matchningstyper som reglerar när dina annonser som ska visas och som standard används bred matchning – vilket innebär att annonserna, förutom att visas på sökordet som du har valt, även kan visas på närliggande sökningar.

Det gör i många fall att annonserna visas på sökningar som kan vara relaterade till digital marknadsföring men som är helt irrelevanta för din verksamhet. I förlängningen innebär det att ni betalar för klick till er webbplats som inte är relevanta för er. Lite som att bjuda in folk i er butik som ni vet aldrig kommer att handla av er.

Med frasmatchning får ni större kontroll över hur era annonser visas – genom att istället skriva in “digital marknadsföring” så kommer annonserna bara att visas om sökfrasen innehåller “digital marknadsföring” och kan visas på sökningar som exempelvis “digital marknadsföring och sociala medier” eller “prisvärd digital marknadsföring”. Men var observant – det är lätt hänt att det dyker upp sökningar där ni inte vill att era annonser ska visas.

Om ni exempelvis använder frasmatchning för “digital marknadsföring” så innebär det att era annonser också kommer att visas när någon söker efter “gratis digital marknadsföring” – som kanske inte är en relevant sökning för er.

Med exakt matchning så kan ni välja att annonserna bara ska visas när sökningen är en exakt matchning av sökordet som ni köper, t ex [digital marknadsföring]. Med modifierad bred matchning så kan ni välja att skriva t ex +digital +marknadsföring som sökord vilket innebär att orden “digital” och “marknadsföring” måste ingå i sökningen för att era annonser ska visas.

Gå till sökordsrapporten i Google Adwords för att se vilka sökningar som era annonser har visats på. Där kan ni också lägga till s.k. negativa sökord – sökfraser som ni inte vill att era annonser ska synas på.

2. För många sökord i varje annonsgrupp

Ett annat vanligt misstag är att få annonsgrupper används och att för många sökord är kopplade till en och samma annonsgrupp. Eftersom en annonsgrupp innehåller både annonserna och sökorden så vill du helst dela upp dina sökord i så många annonsgrupper som möjligt. Då får du möjlighet att skriva din annonstext så relevant som möjligt i förhållande till sökordet som dina kunder har använt när de söker efter specifika delar av din verksamhet.

Låt säga att du driver en hotell- och konferensanläggning i Göteborg som även har en restaurang. Ett vanligt misstag kan vara att skapa en kampanj med ett fåtal annonsgrupper där man både placerar sökorden “konferensanläggning göteborg” och “restaurang göteborg” och utformar annonsen om att handla både om konferens och restaurang.

Med två separata annonsgrupper så får du möjlighet att helt och hållet anpassa innehållet i annonstexten till just det som din potentiella kund letar efter.

Att skapa fler annonsgrupper som bara innehåller liknande sökord gör att dina potentiella kunder kommer att uppleva dina annonser som mer relevanta och klickfrekvensen ökar.

3. Lågt kvalitetsresultat

Kvalitetsresultatet, eller “Quality Score”, är avgörande för hur framgångsrik din annonsering med Google Adwords kommer att vara och därför är det viktigt att du lär dig hur det fungerar.

Google strävar hela tiden efter att presentera så relevanta sökresultat för användarna som möjligt – både i det organiska- och betalda sökresultatet. För att bedöma hur relevant en sida är i förhållande till en användares sökning använder Google något som de kallar kvalitetsresultat – som är en siffra mellan 1-10 där 10 är det högsta och det som du ska sträva efter.

Det finns olika faktorer som påverkar kvalitetsresultatet och de viktigaste är

1) Förväntad klickfrekvens

2) Annonsens relevans

3) Användarens upplevelse av målsidan.

Ett högt kvalitetsresultat innebär att Google kommer att premiera dina annonser före en konkurrent med lägre kvalitetsresultat och du kommer inte att behöva betala lika mycket för att få en bra placering bland annonserna.

Lycka till!

Nivide AB är officiella Google Partners och certifierade i Google Adwords. google partnerFör dig som kund innebär det att Google intygar vår kompetens kring Google Adwords och att du kan känna dig trygg om du vänder dig till oss för att få hjälp med företagets annonsering i Google.

Vi erbjuder kostnadsfri analys av er annonsering om in annonserar för mer än 200 kronor per dag. Kontakta oss för mer information.

Om författaren

Johan Åberg
Johan Åberg
Jag är VD och konsult på Nivide och brinner för att hjälpa och inspirera sälj- och marknadsavdelningar att arbeta mer digitalt. På bloggen ger jag tips och inspiration kring ämnen som bland annat sökmarknadsföring, social selling och content marketing. Välkommen att kontakta mig på johan.aberg@nivide.se.
INTRESSANT? DELA GÄRNA MED VÄNNER.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Låt oss hjälpa dig att hitta fler kunder i sociala medier och andra digitala kanaler. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss inom en arbetsdag för att boka in ett kort telefonsamtal för att förstå dina behov bättre innan vi lämnar en kostnadsfri offert.
– Johan Åberg, VD och konsult på Nivide

Det går även bra att skicka e-post till kontakt@nivide.se.