Sex tips för en lyckad video på nätet

prenumerera på tips och inspiration

Tips och inspiration för dig som arbetar med digital kommunikation. Vi skickar ca 3-4 artiklar om sociala medier, sökmarknadsföring och digital strategi varje månad. Vi skickar ingen reklam för våra tjänster och du kan välja att avprenumerera när som helst. När du blir prenumerant godkänner du vår sekretesspolicy. Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gästblogginlägg från Joakim Lindhé på Yellow Kid. Bilden är tagen från deras film om Probi.

Under de senaste tio åren har förutsättningarna för den rörliga bilden förändrats radikalt. Ökad bandbredd, Youtube och smartphones har vänt upp och ner på tidigare invanda synsätt.

Dessa nya förutsättningar påverkar också hur vi behöver tänka när vi skapar rörligt innehåll. Du kanske kommer ihåg hur företagsfilmer nästan alltid visades i konferensrum och hörsalar – platser där tittaren mer eller mindre var tvungen att se filmen till slut.

Men hur går man tillväga för att göra en film som ska kunna ses på en liten mobilskärm och där konkurrensen är hela internets samlade utbud? I grunden handlar det helt enkelt om att skapa ett innehåll som tittaren upplever som underhållande och intressant på riktigt. Annars blir din film helt enkelt bortklickad.

På det viset har det blivit både svårare och roligare att göra film i det nya medielandskapet.

1. Tänk dig in i tittarens situation

Vilka vill du nå och hur ser deras medievanor ut? Om du vänder dig till en kontorsarbetande man, kanske han ser filmen på sin dator och kan lägga några minuter på det. Om din målgrupp är ungdomar är det troligare att de lägger max en minut på att se filmen, och att de ser den i sin smartphone.

2. Anpassa efter kunskapsnivå

Hur mycket förkunskaper har din målgrupp om ämnet? Är de låga, måste du kanske lägga mer fokus på att ge svar på frågan ”varför?”. Varför ska de bry sig överhuvudtaget om det du har att berätta? Om din målgrupp redan har kännedom om ämnet, kan din film lägga mer fokus på ”hur?”

3. Skryt inte

Folk gillar inte självupptagna personer som mest pratar om sin egen förträfflighet. Fokusera hellre på hur du kan hjälpa tittaren att lösa sina problem.

4. Informera inte – berätta en historia

Avstå från att informera. Tala i ögonhöjd med tittaren. Filmen fungerar mycket bättre om du berättar en historia och låter tittaren få känna sig delaktig och smart. Låt gärna filmen handla mer om människor än om döda ting och abstrakta resonemang. Tittaren får då något som tilltalar känslor och ger möjlighet till identifikation.

5. Var visuell

Utnyttja alla fördelar som mediet har. Gör en visuell film där bild och text samspelar men även utmanar varandra. Använd metaforer och tilltala tittarens bildminne och känsloregister. Utmana gärna tittaren till att vilja se filmen mer än en gång. Lägg in detaljer som kan upptäckas successivt.

6. Uppmana till handling

Avsluta gärna med en call for action som exempelvis kan uppmana tittaren att dela filmen vidare i sociala medier eller att uppsöka er webbplats.

Vi på Yellow Kid har specialiserat oss på att göra animerade informationsfilmer – explainer videos. Vi kan ta oss an svårbegripliga ämnen och göra underhållande filmer av dem. Filmer som är skräddarsydda för att passa varumärket och som som tittarna gillar och förstår. Bland kunderna finns Skånetrafiken, Probi, Ikea och Musikhjälpen. Mer om oss hittar du på yellowkid.se.

Om författaren

Johan Åberg
Johan Åberg
Jag är VD och konsult på Nivide och brinner för att hjälpa och inspirera sälj- och marknadsavdelningar att arbeta mer digitalt. På bloggen ger jag tips och inspiration kring ämnen som bland annat sökmarknadsföring, social selling och content marketing. Välkommen att kontakta mig på johan.aberg@nivide.se.
INTRESSANT? DELA GÄRNA MED VÄNNER.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Relaterade artiklar